Bakan Özer: Okullaşma oranları ilk kez yüzde 95’in üzerine çıktı
Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, “Artık çocuklarımız eğitimin her kademesinde kendilerine yer bulabiliyorlar. İlk defa okul öncesi eğitimden ortaöğretime kadar tüm kademelerde okullaşma oranları yüzde 95’i geçti. Gerçekten kolay olmadı, 70 yıllık bir gecikme telafi edildi.”
Bakanlıklar arasında imzalanan ‘Eğitimde İşbirliğine Dair Protokol’ kapsamında Kültür ve Turizm Bakanlığınca tarih öğretmenlerine verilecek olan Kazım Özalp’ın ‘Milli Mücadele 1919-1922’, İsmail Hakkı Uzunçarlı’nın ‘Osmanlı Devleti İlim Kurumu’ Milli Eğitim ve Türk Tarih Kurumu. ve Justin McCarthy’nin yönettiği “Death and Exile”. Eserler, Milli Kütüphane Konferans Salonu’nda düzenlenen törenle Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy ve Türk Tarih Kurumu Başkanı Birol Çetin tarafından öğretmenlere verildi.
Burada bir konuşma yapan Bakan Özer, Türkiye’nin son 20 yılda eğitimde evrenselleşme ve kitleselleşme aşamasını tamamladığını belirterek, “Artık Sayın Cumhurbaşkanımızın öncülüğünde çocuklarımız her kademedeki okullarda kendilerine yer bulabiliyor. İlk defa okul öncesinden orta öğretime kadar tüm eğitim kademelerinde okullaşma oranı yüzde 95. Nitekim bu kolay olmadı, 70 yıllık bir gecikme telafi edildi. Okullaşma oranları yüzde 95’i geçtikten sonra birinci görevimiz kaliteyi her zaman optimize etmektir.Okullarımızda kalite güvence sistemini kurmak ve dünden daha iyi bir noktaya taşımak.Öte yandan sadece akademik olarak yetkin değil, kültürünü özümsemiş nesiller yetiştirmektir. ve tarihi sorumluluğunu bilen ve bu sorumluluğu üstlenmeye hazır olan, bunun için bakanlık olarak tüm birimlerimizle çok yoğun bir şekilde çalışıyoruz.” Bakan Özer, Kültür ve Turizm Bakanlığı ile birlikte ‘Kütüphanesiz Okul Olmasın’ projesini başlattıklarını hatırlatarak, “2 ay gibi kısa bir sürede 16 bin 361 kütüphane kurduk. eğitim sistemimizde kütüphanesi olmayan tek okul.Kültür ve Turizm Bakanlığımızla birlikte kütüphanelerdeki kitap sayısını artırmak için seferberlik başlattık.Bu proje başladığında kütüphanelerdeki kitap sayısı 28 milyondu. 2022 sonunda hedef 100 milyon kitaplık bir eğitim sistemine sahip olmaktı.Bu noktada 110 milyon kitap ile kütüphanelere ulaştık.Yani öğretmen-öğrenci başına 1.6 kitap düşerken, öğrenci başına 6.3 kitap düşmeye başladı. yıl sonu prestiji ile” dedi. Okul yöneticilerine yönelik bir dizi kültür, tarih ve medeniyet bilinçlendirme seminerleri de başlattıklarını kaydeden Özer, “Mayıs ayında başlattığımız bu 3 günlük seminerlere 4 bine yakın okul yöneticimizi davet ettik. İnşallah tüm okul yöneticilerimizi bir araya getiririz. 2023’te İstanbul’da birlikte olacağız ama bugünkü toplantı itibari ile bir ayrım yapacağız” 20 bine yakın tarih öğretmenimiz var, bu seminere tüm tarih öğretmenlerimizi dahil edeceğiz. Bugün Türk Tarih Kurumu’nun 3 pahalı kitabını tüm tarih hocalarımızla buluşturmanın mutluluğunu yaşıyoruz” dedi. tarih eğitimi ve tarih öğretimi konusunda bakanlık olarak üzerine düşeni yapmaya ve atılan adımları desteklemeye devam edeceklerini, karakterimizi ve özgün kimliğimizi korumakla eşdeğerdir. özellikle içinde yaşadığımız bilgi ve enformasyon çağında bu bilinçsizliğe, bu bilinçsizlik durumuna izin veremeyiz. algı yönelimleriyle dolu” dedi.